Zelený čtvrtek: Tradice, bylinky, zdravé recepty a jarní očista
- velikonoce
- 16.04.2025
Zelený čtvrtek, významný den velikonočního týdne, v sobě snoubí staré české zvyky, křesťanské tradice a radost z příchodu jara. Tento den je symbolem očisty, klidu a naděje, a jeho neodmyslitelnou barvou je zelená – barva života a obnovy. Podle pradávných tradic se na Zelený čtvrtek konzumovaly čerstvé zelené pokrmy, a to nejen z důvodu dodržení zvyku, ale především pro podporu zdraví. Zelený čtvrtek nám tak každoročně připomíná, že jaro s sebou přináší nejen probouzející se přírodu, ale i čerstvé ingredience na naše talíře.

Zelená barva: Symbol jarní očisty a nového začátku
V minulosti lidé věřili, že konzumace zelených potravin na Zelený čtvrtek přináší ochranu a posílení na celý následující rok. Zelené pokrmy měly očistný charakter, a to jak pro tělo, tak i na symbolické úrovni. Jarní zeleň po dlouhém zimním období představovala první zdroj čerstvých vitamínů, posilovala imunitní systém a napomáhala pročištění krve. K tradičním pokrmům patřil špenát, mladé kopřivy, zelí, pažitka, jarní cibulka a osvěžující polévky z čerstvých bylinek.
Zelený čtvrtek byl také vnímán jako den klidu a smíření. Lidé se vyhýbali sporům, odkládali práci na poli a navštěvovali kostely, kde naposledy před Velikonoční nedělí zněly zvony, které podle tradice „odlétaly do Říma“.
Magická síla jarních bylinek na Zelený čtvrtek
Jedním z nejvíce fascinujících zvyků spojených se Zeleným čtvrtkem je sběr čerstvých bylinek. Podle lidových pověstí mají rostliny nasbírané právě v tento den výjimečnou moc – věřilo se, že mají léčivé účinky, chrání dům před negativními silami a zajišťují dobrou úrodu. Pokud máte tu možnost, doporučujeme vám vyrazit ráno na procházku a pohledat medvědí česnek, mladé kopřivy, sedmikrásky, pampeliškové listy nebo první lístky ptačince žabince. Každá z těchto bylin má své specifické vlastnosti a široké využití jak v kuchyni, tak v přírodní lékárně.
Inspirace pro váš zelený talíř: Zdravé a chutné recepty
Osvěžující jarní smoothie pro energii
Začněte den plní energie s hrstí baby špenátu, jedním jablkem, banánem, trochou citronové šťávy a vodou nebo rostlinným mlékem. Pro ještě lepší chuť a výživovou hodnotu můžete přidat pár lístků máty nebo lžičku lněného semínka.
Voňavá polévka s medvědím česnekem
Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a brambory. Zalijte zeleninovým nebo kuřecím vývarem a vařte do změknutí. Nakonec přidejte nasekaný čerstvý medvědí česnek. Polévku můžete rozmixovat dohladka, zakápnout trochou smetany a ozdobit čerstvými jarními bylinkami.
Domácí špenátové noky s parmazánem
Smíchejte ricottu, vejce, nasekaný spařený špenát, hladkou mouku a strouhaný parmazán. Z těsta vytvarujte malé noky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Podávejte s rozpuštěným máslem a bohatě posypané parmazánem.
Lehký bylinkový salát plný vitamínů
Zkombinujte čerstvou rukolu, polníček, jedlé květy sedmikrásek, mladé pampeliškové listy a spařené kopřivy. Přidejte na plátky nakrájené ředkvičky, uvařené vejce a osvěžující domácí zálivku z kvalitního olivového oleje, čerstvé citronové šťávy, špetky soli a trochy medu.
Zelený čtvrtek: Malý rituál pro harmonii těla i duše
Zelený čtvrtek je ideální příležitostí k zpomalení, pobytu na čerstvém vzduchu a k načerpání energie z probouzející se přírody. Vytvořte si svůj vlastní jarní rituál – vydejte se na sběr bylinek, ozdobte svůj domov a stůl zelenými prvky, zapalte si svíčku nebo si dopřejte klidnou procházku v přírodě. I tyto drobné chvíle pohody přispívají k celkovému zdraví – jak fyzickému zdraví, tak i duševnímu zdraví.
Marcela

Škaredá středa: Proč se nemračit a jaké jsou lidové zvyky?
Škaredá středa není den pro mračení! Přečtěte si o původu tohoto velikonočního zvyku, zábavných tradicích a vyzkoušejte náš recept na originální škaredé bramboráky ...

Velikonoce bez výčitek: „Zdravější beránek není potřeba,“ vysvětluje stravovací koučka
Velikonoce pro mnohé nepředstavují jen období, během kterého dochází k milým setkáním s rodinou, ale také období dotěrných výčitek. Úplně stejně jako Vánoce. Na jednu stranu se těšíváme na ...