Pampeliška - hořkosladká čarodějka vás udiví širokým spektrem léčivých účinků
- rostliny
- 05.04.2024
Pampeliška, známá také pod botanickým názvem smetánka lékařská (Taraxacum officinale), byla odedávna v lidovém léčitelství jednou z neoceňovanějších bylin. Naši předkové měli rozsáhlé znalosti o léčivých účincích bylin, které se dědily z generace na generaci. Věděli dobře, že právě v jarním období je třeba nastolit správnou funkci jater a žlučníku a tímto způsobem celý organismus pročistit, regenerovat a nastartovat do dalších měsíců. Ideální pomocnicí byla v tomto směru pampeliška, která je přímo nabita přírodními látkami s obrovským léčivým potenciálem. Bylina patřící do čeledi hvězdnicovitých kvete od dubna do května zářivě žlutými květy ve tvaru úborů vyrůstajících z přízemní růžice hluboce vykrajovaných listů.

Je naprosto unikátní v tom, že má sladkou i hořkou chuť zároveň, za nahořklou chuť vděčí vysokému obsahu hořčin, hlavně taraxacinu, sladkost je způsobena obsahem přírodního sladidla inulinu ve stoncích a oddenku byliny. A právě tyto látky a mnoho dalších bylinu doslova vystřelily na jedno z předních míst mezi divokými léčivými bylinami.
OBSAH ÚČINNÝCH LÁTEK
Pampeliška je léčivá celá od hlavy až k patě, účinné látky obsahují květy, stonky, listy i oddenek byliny. Velmi významný je obsah hořčin, glykosidů, organických kyselin, přírodního cukru inulinu, karotenoidů (lutein, xantofyl), vitamínu C (hlavně v mladých listech), B a K, chlorofylu, kyseliny listové a minerálních látek, například hořčíku a vápníku.
ÚČINKY NA LIDSKÝ ORGANISMUS
- díky vysokému obsahu chlorofylu zlepšuje krvetvorbu a přispívá k celkové revitalizaci organismu
- hořčiny obsažené v bylině podporují tvorbu žluči
- má schopnost účinně pročistit a regenerovat játra, aby mohla správně plnit všechny své funkce - detoxikační, transportní, zásobovací a metabolickou
- odstraňuje nechutenství
- optimalizuje činnost zažívacího traktu
- kyselina listová přispívá k harmonizaci organismu a odbourávání škodlivého homocysteinu z krve
- inulin obsažený hlavně v oddenku byliny působí blahodárně na činnost slinivky břišní, zvyšuje tvorbu inzulinu a je podpůrným prostředkem při léčbě diabetu II. typu
- vitamín K obsažený ve stoncích a listech byliny přispívá ke správnému zabudování vápníku do kostí
- díky vysokému obsahu hořčíku a vitamínů skupiny B regeneruje nervový systém
- pomáhá vyplavovat přebytečný cukr z ledvin
- vitamín C obsažený hlavně v listech vykazuje silné protizánětlivé účinky
- přírodní sladidlo inulin je účinné prebiotikum, slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie - navýšení imunity
- podpůrná léčba při onkologických onemocněních, hlavně slinivky břišní, látky obsažené v oddenku byliny zvyšují tvorgu fagocytů, které mají schopnost potlačit nádorové bujení
- barvivo lutein obsažený v květech napomáhá správnému vidění a významně snižuje riziko vážných onemocnění oční sítnice
- hořčík a vitamín K obsažené v bylině zajišťují lepší vstřebávání vitamínu D do organismu
KONTRAINDIKACE
Konzumace této byliny není doporučena osobám užívajícím léky na ředění krve a léčení poruch ledvin, těhotné a kojící ženy pouze po konzultaci s lékařem.
KDY A CO SBÍRAT
Květy a stvoly pampelišky se sbírají po celou dobu kvetení, stejně jako listy, v tomto období je v nich nejsilnější léčivá síla, oddenek byliny na podzim, protože v této době obsahuje nejvyšší množství inulinu, pokud by byl sbírán na jaře, obsahoval by zanetbatelné množsví této látky (2%).
SUŠENÍ
K sušení jsou využívány květy a listy, sušte opatrně ve stínu při teplotě do 40 stupňů Celsia tak, aby si listy uchovaly zelenou barvu. Skladujte v temnu v plátěných pytlících, vydrží až několik let. Oddenek byliny po vyjmutí ze země opatrně omyjte a očistěte, nakrájejte na malé kousky a sušte na plechu v troubě při teplotě 50 stupňů Celsia, poté skladujte v uzavřených sklenicích v temnu.
ZPŮSOBY VYUŽITÍ
Díky vysokému obsahu účinných bioaktivních látek je bylina součástí čajových směsí na podporu činnosti žlučníku a jater, jsou z ní vyráběny čaje, tinktury, kapsle, sirupy, medy a další přípravky. Ať už užíváte bylinu v jakékoli podobě, vždy tak učiňte půl hodiny před jídlem.
Eva Sklenářová

Náprstník červený je nádherná květina skrývající velké tajemství
Náprstník červený (Digitalis purpurea) je nádherně kvetoucí dvouletá květina. Díky krásným květům nachové, narůžovělé, ojediněle smetanové nebo bílé barvy ve tvaru velkých zvonků a majestátní ...

Sedmikráska chudobka je neobyčejná bylina, která vás překvapí svým léčivým potenciálem
Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je bylinka z čeledi hvězdnicovitých s poněkud skromným názvem, ale překvapivě blahodárným působením na lidský organismus. Široký komplex účinných ...