Lahodný ovocný dort s mascarpone, marmeládou a tvarohem
Hledáte dezert, který je lehký, osvěžující a plný chuti? Pak je tento ovocný dort ideální volbou! S nadýchaným piškotem, lahodným krémem a svěžím ovocem si ho zamiluje celá rodina.
Těsto:
- 6 vajec
- 120 g cukr moučka
- 140 g hladká mouka
- 1 ks kypřící prášek
- 5 lžic horké (vroucí) vody
- 1/2 lžičky mletá vanilka
- Trochu citrónové kůry a šťávy
Krém:
- 1 ks šlehačka
- 1 ks mascarpone
- 1 ks tučný tvaroh
- 1 ks vanilkový cukr
Zdobení:
- Marmeláda (např. jahodovou)
- Ovoce dle naší chuti (např. čerstvé maliny, borůvky a zavařené jahody)
- Lák ze zavařených jahod
Postup:
Rozdělíme si žloutky a bílky a ke každé složce přidám cca 60 g moučkového cukru. První si vyšleháme sníh z bílků, poté ušleháme žloutky, cukr a horkou vodu v pěnu. Sníh a žloutkovou pěnu lehce do sebe vmícháme, přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem, mletou vanilku a citónovou kůru se šťávou. Vše lehce promícháme, aby nám vznikl nadýchaný piškot. Nalijeme do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut. Po vyndání necháme korpus důkladně vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Ušleháme smetanu, přidáme mascarpone, tvaroh a vanilkový cukr. Vychladlý piškot rozkrojíme napůl. Obě půlky lehce pokapeme šťávou z kompotu a 1 z nich poté lehce potřeme marmeládou. Na obě půlky rozetřeme přibližně 2/3 krému. Jednu část dortu nazdobíme ovocem a přiklopíme druhou půlkou, kde máme slabou vrstvu kému. Celý dort pak natřeme zbývajícím krémem a nazdobíme ovocem, můžete také nastrouhat čokoládu. Dobrou chuť.
Eliška
Drchanice od naší redaktorky Ivy
Zadělat tužší těsto, aby šlo rozválet, ihned rozválet na vále ...
Obalovaný květák s hranolky a domácí tatarkou
Máte doma květák a přemýšlíte jaký oběd z něho vytvořit? Jednoznačnou volbou je ho ...