Hovězí v mrkvi s vařeným bramborem
Věděli jste, že nejvíce vitamínů z mrkve získáte, když ji podáváte v kombinaci s tukem? Beta-karoten, tedy provitamín A, který je v mrkvi obsažen, je rozpustný v tucích, a proto je vhodné mrkev podávat právě v této kombinaci, neboť tělo pak z ní dokáže vstřebat daleko více. My si jeden takový recept připravíme!
Budeme potřebovat:
- 600 g brambor
- 650 g hovězího masa
- 650 g mrkve
- 2 cibule
- hladká mouka
- kmín
- vývar
- máslo
- olej
- pepř
- sůl
Postup přípravy:
1. Nejprve si nakrájíme cibuli nadrobno. Do pánve dáme část oleje a másla a cibuli na něm zpěníme.
2. Dále do pánve přidáme na kostičky nakrájené maso, které osolíme, opepříme, přidáme kmín a chvíli
opékáme tak, aby se "zatáhlo".
3. Dále do pánve přidáme vývar – množství záleží podle chuti a Vámi požadovaného množství omáčky.
Pozor, nedávejte ho však příliš málo, aby se Vám vývar nevyvařil a maso se nespálilo. Případně je možné
vývar v průběhu přidat, pokud budete chtít mít omáčky více.
4. Pánev zaklopíme pokličkou a vyčkáme, než maso bude téměř měkké.
5. Mezitím si na další pánvi rozehřejeme kousek másla s kapkou oleje a přidáme na kostičky nakrájenou
mrkev, kterou mírně opečeme. Takto připravenou ji přidáme do pánve s masem, promícháme a vše dohromady
necháme podusit.
6. Až je vše měkké, zahustíme a můžeme podávat. Podáváme s vařeným bramborem.
Tip: V receptu lze místo hovězího masa použít také vepřové, záleží na Vás, na co máte chuť :). Vynikající je to s obojím (již máme ozkoušeno) :-).
Přejeme Vám dobrou chuť!
Jančí
Dýňová polévka trochu jinak
Tato polévka je velmi zdravá, protože dýně obsahuje mnoho vitamínů C, B1 a B2 ...
Vynikající plněné mrkvové šátečky
Také přemýšlíte nad něčím sladkým, co by se výborně hodilo k odpolední kávičce? Zkuste si upéct tyto výborné ...