Domácí langoše

Přemýšlíte, co si dát k obědu, případně co nachystat na večeři? Máte chuť na něco neobvyklého? Zkuste si doma připravit langoše! Jsou opravdu vynikající a dozdobit si je můžete podle chuti!

Ingredience na těsto:

  • 1 kg hladké mouky
  • 0,5 l polotučného mléka
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 50 g kvasnic
  • 3,5 lžíce oleje
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky soli
  • hladká mouka na pomoučení válu
  • olej na smažení

Postup přípravy:

1. Nejprve ohřejeme část mléka, aby bylo teplé, ale nesmí se vařit. Až bude dostatečně teplé, přidáme do něj nadrobené kvasnice. Takto připravené to ponecháme na teplejším místě, než se utvoří kvásek.
2. Mezitím v míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva. Dále přidáme bílý jogurt, zbytek mléka, olej a sůl. Vše smícháme dohromady.
3. Až bude kvásek utvořený, přidáme i jej.
4. Vše zamícháme a necháme chvíli odstát.
5. Poté dáme do potravinářského sáčku a necháme v lednici odležet alespoň 6 hodin.
6. Poté těsto vyndáme z lednice. Připravíme si vál, který pomoučíme, odebereme vždy část těsta a vyválíme na placku. Pokud Vám těsto nepůjde dostatečně rozválet, můžete si pomoci rukama a těsto roztahovat do stran, aby se Vám utvořila požadovaná placka.

Ozdoba na langoše:

Dozdobit si můžete langoše klasicky – potřete rozlisovaným česnekem (česnek rozlisujeme pomocí lisu na česnek), dále langoše poklademe sýrem a dozdobíme kečupem nebo dle Vaší chutě a fantazie, podle toho, co doma najdete nebo na co zrovna máte chuť. Případně můžete nakombinovat obě varianty. Je to zcela na Vás :). Na obrázku u tohoto receptu můžete vidět, jaká varianta napadla nás, kde jsme spojili více chutí najednou a je to výtečné!

Přejeme dobrou chuť!

Jančí