Dýňová polévka trochu jinak
Tato polévka je velmi zdravá, protože dýně obsahuje mnoho vitamínů C, B1 a B2, dále bílkoviny a vlákninu. Nyní přinášíme ještě její vylepšení s přidáním kapusty. Kapusta pomáhá jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Věříme, že Vás tato netradiční kapustovo–dýňová polévka nadchne a zařadíte ji do svého jídelníčku.
Co budeme potřebovat:
- 1 menší dýně (máslová nebo hokaido)
- 1 kapusta
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- polévkové koření
- voda
- pepř
- sůl
- možno i dochutit bylinkami dle chuti
Postup přípravy:
1. Dýni omyjeme, ořízneme slupku a nakrájíme ji na kostičky.
2. Dále si uvaříme vodu v rychlovarné konvici a dáme ji do hrnce, ve kterém budeme vařit polévku.
Pokud máte rádi polévku krémovější, nedávejte vody tolik, neboť dýně ještě nějakou pustí. Pokud vody
však dáte více, je možné dodatečně polévku zahustit jíškou. Vodu osolíme a přidáme na kostičky nakrájenou
dýni. Zaklopíme hrnec pokličkou a dýni vaříme téměř do změknutí.
3. Mezitím omyjeme kapustu a nakrájíme na větší proužky. Krátce předtím, než je dýně uvařená úplně do měkka,
přidáme kapustu do hrnce a povaříme společně.
4. Poté polévku odstavíme z varu, vezmeme ponorný mixér a vše v hrnci rozmixujeme do hladka.
5. Přidáme smetanu, zamícháme.
6. Dále dochutíme polévkovým kořením, pepřem, solí, případně nějakými bylinkami podle chuti.
7. Podáváme s krutony (v pánvi opečené kostičky chleba na másle či oleji) nebo s upraženými semínky dýně na ozdobu.
Tip: Pokud nemáte rádi kapustu, výborná je také polévka s řapíkatým celerem (pro zvýšení chuti je možné přidat i pár listů) namísto ní.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Jančí
Kremrole naslano
Chcete překvapit své hosty? Kremrole naslano určitě nečekají a jistě budou ...
Šťavnaté strouhané jablečné řezy
Přebývají Vám jablka, která již nevíte, jak zpracovat, ale na klasický štrůdl již nemáte chuť? Máte rádi šťavnaté řezy ...