Obalovaný květák s hranolky a domácí tatarkou
Máte doma květák a přemýšlíte jaký oběd z něho vytvořit? Jednoznačnou volbou je ho obalit! A když k tomu uděláte ještě hranolky a domácí tatarku, žádný talíř zaručeně nezůstane plný.
Ingredience:
- 1 ks květáku
- 1 kg brambor
- 200 g strouhanky
- 2 ks vajec
- 100 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička vegety
- 120 g tatarské omáčky
- 1 kyselá okurka
- 1/3 cibule
- Řepkový olej na smažení
- Pepř
- Voda
- Sůl
Postup:
Květák
1. Z květáku obereme listy, omyjeme, rozebereme ho na růžičky a povaříme v osolené vodě. Nevaříme však příliš dlouho
do úplného změknutí, neboť by se nám pak při obalování rozpadal. Po vyjmutí květáku z vody, ho necháme vychladnout.
2. Poté si připravíme 3 misky, v kterých budeme květák obalovat (tzv. trojobal). Do jedné nasypeme mouku. V druhé
rozšleháme vejce s mlékem a vegetou. Do třetí misky nasypeme strouhanku. Obalujeme postupně růžičky květáku od misky
s moukou, přes misku s vajíčkem a mlékem a zakončujeme obalování ve strouhance.
3. Takto obalený květák smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
Hranolky
1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Poté je dáme do studené vody a necháme ve vodě odležet.
2. Hranolky z vody vyjmeme a řádně osušíme.
3. Dále hranolky budeme smažit nadvakrát. Poprvé je smažíme v rozpáleném řepkovém oleji doměkka (cca 3-5 min). Poté
je vyndáme, osušíme a necháme vychladnout. Před podáváním je opět nasypeme do rozpáleného řepkového oleje a smažíme
dozlatova.
4. Po vyndání hranolek z oleje je mírně osolíme a podáváme.
Domácí tatarka
1. V míse smícháme tatarskou omáčku s nadrobno nakrájenou cibulí a okurkou.
2. Dle chuti osolíme, opepříme a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Jančí
Vynikající plněné mrkvové šátečky
Také přemýšlíte nad něčím sladkým, co by se výborně hodilo k odpolední kávičce? Zkuste si upéct tyto výborné ...
Chlebíčky s česnekovo-sýrovou pomazánkou
Chystáte doma oslavu a přemýšlíte, co byste připravili? Zkuste tyto chlebíčky ...