Obalovaný květák s hranolky a domácí tatarkou
- recepty
- 05.09.2023
Máte doma květák a přemýšlíte jaký oběd z něho vytvořit? Jednoznačnou volbou je ho obalit! A když k tomu uděláte ještě hranolky a domácí tatarku, žádný talíř zaručeně nezůstane plný.

Ingredience:
- 1 ks květáku
- 1 kg brambor
- 200 g strouhanky
- 2 ks vajec
- 100 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička vegety
- 120 g tatarské omáčky
- 1 kyselá okurka
- 1/3 cibule
- Řepkový olej na smažení
- Pepř
- Voda
- Sůl
Postup:
Květák
1. Z květáku obereme listy, omyjeme, rozebereme ho na růžičky a povaříme v osolené vodě. Nevaříme však příliš dlouho
do úplného změknutí, neboť by se nám pak při obalování rozpadal. Po vyjmutí květáku z vody, ho necháme vychladnout.
2. Poté si připravíme 3 misky, v kterých budeme květák obalovat (tzv. trojobal). Do jedné nasypeme mouku. V druhé
rozšleháme vejce s mlékem a vegetou. Do třetí misky nasypeme strouhanku. Obalujeme postupně růžičky květáku od misky
s moukou, přes misku s vajíčkem a mlékem a zakončujeme obalování ve strouhance.
3. Takto obalený květák smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
Hranolky
1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Poté je dáme do studené vody a necháme ve vodě odležet.
2. Hranolky z vody vyjmeme a řádně osušíme.
3. Dále hranolky budeme smažit nadvakrát. Poprvé je smažíme v rozpáleném řepkovém oleji doměkka (cca 3-5 min). Poté
je vyndáme, osušíme a necháme vychladnout. Před podáváním je opět nasypeme do rozpáleného řepkového oleje a smažíme
dozlatova.
4. Po vyndání hranolek z oleje je mírně osolíme a podáváme.
Domácí tatarka
1. V míse smícháme tatarskou omáčku s nadrobno nakrájenou cibulí a okurkou.
2. Dle chuti osolíme, opepříme a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Jančí

Drchanice od naší redaktorky Ivy
Zadělat tužší těsto, aby šlo rozválet, ihned rozválet na vále ...

Dýňová polévka trochu jinak
Tato polévka je velmi zdravá, protože dýně obsahuje mnoho vitamínů C, B1 a B2 ...