Vynikající plněné mrkvové šátečky
Také přemýšlíte nad něčím sladkým, co by se výborně hodilo k odpolední kávičce? Zkuste si upéct tyto výborné mrkvové šátečky, které navíc můžete vytvořit s různými druhy náplní a máte tak několik druhů cukroví. Pusťme se tedy s chutí do toho!
Co budeme potřebovat:
Těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g strouhané mrkve
- 250 g másla či ztuženého rostlinného tuku
- 1 balíček prášku do pečiva
Na potření
- 1 ks vajíčka
Náplň
- Povidla nebo hustší marmeláda (jahodová, rybízová, meruňková, višňová, šípková atd.)
Na obalení
- cukr moučka
Postup:
1. V míse smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Dále přidáme změklé máslo či ztužený rostlinný tuk
a syrovou mrkev, kterou jsme předtím očistili a najemno nastrouhali. Z těchto surovin vypracujeme hladké
těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici.
2. Poté těsto na pomoučeném vále vyválíme na tenčí plát a vykrajujeme kolečka (případně můžeme i čtverečky).
Pokud nemáte vhodnou formičku na vykrajování koleček, postačí sklenička či hrneček.
3. Doprostřed vykrojených koleček lžičkou dáváme marmeládu či povidla (dle chuti), poté přehněte a okraje
kolečka pevně spojte, aby náplň nevytékala. Můžete si pomoci vidličkou, která okraje pevně spojí.
4. Šátečky poté vyskládáme na plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby byly krásně lesklé.
5. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů.
6. Po vytáhnutí plechu z trouby necháme šátky vychladnout, obalíme v cukru a můžeme podávat.
Typ:
Kdo dává přednost méně sladkému pečivu, nemusí šátečky obalovat v cukru. I tak jsou výborné!
Dobrou chuť!
Jančí
Střecha z BeBe sušenek
Hosté už jsou za dveřmi a Vy přemýšlíte, jakým zákuskem je potěšit, když na něj již nezbývá moc ...
Obalovaný květák s hranolky a domácí tatarkou
Máte doma květák a přemýšlíte jaký oběd z něho vytvořit? Jednoznačnou volbou je ho ...